Мигрантите в камиона-ковчег край Локорско са умирали продължително време, бавно и

...
Мигрантите в камиона-ковчег край Локорско са умирали продължително време, бавно и
Коментари Харесай

Мигрантите в камиона-ковчег са умирали ``бавно и мъчително, между 30 и 60 минути`` - Общество

Мигрантите в камиона-ковчег край Локорско " са умирали дълготрайно време, постепенно и трудно, сред 30 и 60 минути е умирал всеки от тях ".

Това съобщи Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по следствието и шеф на Националната следствена работа. В петък в изоставения камион бяха открити 18 загинали от задушаване мигранти.

Става въпрос за проведена незаконна група, която прави калайджийство, като приема мигрантите от границата с Турция и благодарение на камиони с разнообразни тайници прекарва мигрантите от турската граница до околност към сръбската. Точните местоположения от кое място да вземат мигрантите и до каква степен да ги закарат се получава по приложението „ Телеграм “, в което се изпраща точна локация от ръководителя на групата, съобщи Сарафов.

Той уточни, че крайната дестинация на мигрантите е Западна Европа, главно Англия, Германия и Франция.

За прекосяването се заплащат суми сред пет до седем хиляди евро, които се заплащат по метода „ хавала “. Българските каналджии не взимат цялата тази сума, а една част от нея - водачите са получавали по 100 евро на превозен мигрант, ръководителят на групата е взимал – сред 500 и 1000 евро на превозен човек. Групата се състои от шест индивида.

Сарафов изясни, че тайниците са добре готови, оборудвани в това число с фолио, което да не разреши на рентген да засече топлината на телата вътре.

Той заяви още, че към 7:00 - 7:30 ч. през вчерашния ден сутринта двамата водачи, които са обвинени към сегашния миг, са отишли с " камиона-ковчег " в околност, получена като точна локация по „ Телеграм “. Оттам са качили 52 мъже на забележима възраст сред 13, 14 до 30-35 години.

Все още не се знае от кое място са починалите

Сарафов сподели, че не се знае самоличността на нито един от мигрантите, тъй като нямат документи в себе си.

Качили са ги в тайниците и са тръгнали да ги транспортират до локация, която би трябвало да е близо до сръбската граница, уточни Сарафов.

По думите му в един миг, пътувайки по автомагистрала „ Тракия “, малко след " Траянови врата ", се е чуло от каросерията на камиона мощен звук, двамата водачи обаче са траяли придвижването на камиона. В местността към Локорско чукането се е усилило неимоверно, водачите са разбрали, че има проблем, отбили са камиона, вкарали са го в калта и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви. Изоставили са камиона и потърпевшите и са избягали.

Към сегашния миг има привлечени шест индивида за избрани закононарушения, само че защото следствието е динамичен развой до понеделник както обвинените, по този начин и обвиняванията, за които са привлечени към наказателна отговорност, могат да се усилят, съобщи заместител градският прокурор и представител на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

19 души остават в болница

„ Благодарение на бързата съгласуваност сред институциите и организацията, която лечебните заведения направиха незабавно, на всички 34 мигранти, които оцеляха след вчерашния случай край софийското село Локорско, беше оказана навременна здравна помощ. 27 от тях бяха признати в пет столични лечебни заведения, които неотложно образуваха спомагателни екипи, а на останалите беше оказана навременна здравна помощ и след нужните проучвания бяха освободени от болнично лекуване. ”

Това заяви министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев в границите на взаимния брифинг с Прокуратурата, Националното разследване и Министерството на вътрешните работи.

„ Към момента в лечебните заведения под лекарско наблюдаване остават 19 души. В реанимацията на Военномедицинска академия са трима, като двама от тях към този момент са екстубирани и контактни. Очакваме и третият пациент да бъде екстубиран по-късно през днешния ден или на следващия ден. В УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” остават 7 пациенти, от които двама в относително по-тежко положение, в реанимация. Те са седирани и поддържат добра сатурация. Другите петима пациенти са на О2. В реанимацията на УМБАЛ „ Св. Анна “ – София има един пациент – контактен, със непринудено дишане. В „ Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда “ остават четирима души, в устойчиво положение. Двама от тях са с охлузвания, а другите двама са с белодробни промени и след направени рентгенови проучвания ще останат под лекарско наблюдаване до понеделник. В хирургията на Министерство на вътрешните работи болница са четирима души в относително леко положение, с хипотермия, охлузвания и дехидратация ”,  заяви Меджидиев.

Той добави, че в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ през вчерашния ден са прегледани четирима от потърпевшите, направени са им нужните проучвания и са освободени.

„ Със съдействието на Държавната организация за бежанците 14 малолетни лица към този момент са настанени в бежанския лагер в кв. „ Военна рампа ”, като там разполагаем са доктор, здравна сестра и психолог. На потърпевшите са обезпечени храна, облекла и всичко от първа нужда ”, уточни още Меджидиев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР